Szeretetnyelvek fontossága

 

Az emberekben a társadalmi elvárások, a szocializációs kondicionáltság miatt kialakult az a szokás, hogy nem önérvényesítenek, nehogy önzőnek vagy agresszívnek tűnjenek. Szó nélkül eltűrik a munkahelyen a kollégáktól vagy a főnöktől kapott bántásokat, megjegyzéseket, sértéseket. Nem szólnak vissza, nem „olvasnak be” olyan módon, ahogyan szívük diktálná. Lefojtják az indulataikat, hogy a jó kisfiú és jó kislány szerepük megmaradjon.

Ezt játsszák  az emberi kapcsolataik nagy részében.  Hétről-hétre gyűlik a gőz, mely egyszer csak –a legváratlanabb pillanatban vagy helyzetben- utat tör magának és felszínre tör, többnyire koordinálatlanul, kontroll nélkül. Az önkontrollt felszínes kapcsolataikban, idegen személyekkel szemben gyakorolják, de a számukra fontos embereknél már nincs energiájuk az önfegyelemre. Családi környezetben, odahaza, nem kell disztingválni. Szabadon, korlátok nélkül árasztják ki magukból a napközben felgyűlt feszültségeket, lefojtásokat. Kiengedik a felgyülemlett gőzt, és aki az útjában áll – feleség, gyermek, szülő, barát – azt „perzseli meg” a kiáradó indulat. Rajtuk verik el a port, ők isszák meg a levét annak, hogy napközben képtelen feszültséget oldani, a külső és belső konfliktusait kezelni. Felhalmozódott indulatokat, stresszt –bárhonnan származik is- szeretteiken vezetik le.

Legyünk mindnyájan tisztában azzal, –bár lehet, hogy látszólag ennek nincs következménye- ez az egyik legérzelemgyilkosabb viselkedési, magatartási forma. Saját szeretetszintünket és környezetünk szeretetszintjét is le tudja húzni,  sőt akár gyűlöletbe, utálatba tudja fordítani.

Türelmünket, figyelmünket, szeretetünket leginkább a hozzánk tartozó, szívünknek kedves személyeknek kellene tartogatnunk, velük szemben kellene első sorban az önfegyelmünket,  belső békénket megőriznünk. Az ő igényeikhez, szükségleteikhez kellene leginkább alkalmazkodnunk.

 

Hiába szeretjük mindennél jobban családunkat, ha viselkedésünkkel, kommunikációnkkal mást sugallunk. Meg kell tanulnunk verbális és metakommunikációs szinten is úgy kifejezni magunkat, hogy családtagjaink érezzék szeretetünket. A szeretet és a gyengédség minden ember alapvető érzelmi szükséglete. Kell, hogy az ember szeretve érezze magát. A szeretet nélkülözhetetlen a lelki egészség megőrzéséhez.

Szeretetünk kifejezésének egyik- de nem egyetlen- módja, hogy szeretett személy szeretetnyelvét használjuk.

A szeretetnyelv kifejezés Gery Chapman nevéhez fűződik.  Öt szeretetnyelvet különböztetett meg , ami nem más, mint a szeretet kifejezésének és befogadásának öt módja,  az az „érzelmi” nyelv, melyet párunk  beszél. Természetesen minden embernek megvan a saját szeretetnyelve, az a mód, ahogyan ő leginkább fel tudja ismerni, meg tudja érteni és be tudja fogadni a szeretetet. Az az út, mely a párunk lelkéhez, szívéhez vezet.

A párkapcsolatokban sok félreértés abból fakad, hogy a számunkra elsődleges és fontos szeretetnyelven próbáljuk szeretetünket kimutatni, kifejezni párunknak, amit ő –mivel neki más a szeretetnyelve – nem ért meg, vagy egyenesen félre ért. Az az érzés, amit közvetíteni próbálunk így nem jut el hozzá.  Ha felismerjük, megtanuljuk és használjuk párunk szeretetnyelvét, azzal szeretetszintjét emeljük, „szeretettankját” töltögetjük és házasságunk minőségén javítunk. Az ő szeretetnyelvét használva jelentős változást érünk el párunk viselkedésében, hozzánk való viszonyulásában.

Szeretetünket társunk szeretetnyelvén kell kifejeznünk úgy, hogy mind az öt érzékszervével betudja fogadni. Minél több érzékszervével érzékeli az általunk küldött érzelmeket, annál intenzívebb lesz számára az élmény, annál mélyebben raktározódik el a tudatalattijában. Figyeljünk arra is, hogy testi, lelki vagy szellemi szintű szükséglete, igénye az erősebb.

/Váradi Éva/Tel.: 0620 446 0288
e-mail: varadieva@eletleckek.hu

Napi idézet
„A sikeres ember rendelkezik azzal a szokással, hogy megteszi azokat a dolgokat, amelyeket a sikertelen emberek nem szívesen csinálnak”.
Spirituális tanácsadó és lélekmentor képzés

 

Spirituális tanácsadó és lélekmentor képzés

<...


Cigánykártya tanfolyam

 

 

CIGÁNYKÁRTYA TANFOLYAM!

Ingyenes mini tanfolyam
Választott képzés:
Keresztnév
E-mail cím:
Telefonszám:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.
Hírlevél


Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.
Hírek Munkalehetőség Kapcsolat Játékszabályzat AdatvédelemHírlevél leíratkozás Vissza az oldal tetejére