Első szeretetnyelv

Elismerő szavak  / bátortó szavak, dicsérő szavak, kedves és szelíd szavak/

A szavaknak –akár pozitív, akár negatív szavakról van szó- óriási hatalmuk, teremtő erejük van. Egy kimondott szó a mennyországba emelhet, vagy lesújthat, szélsőséges esetben öngyilkosságba is kergethet. Ezért is nagyon fontos, hogy tanuljunk meg bánni a szavakkal!

Az elismerő, dicsérő szavak a párok között pozitív légkört teremtenek. Csak akkor használjunk elismerő szavakat, ha komolyan gondoljuk. Hogy komolyan gondolhassuk, keressünk a párunkban olyan tulajdonságokat, cselekedeteket, amiket szívből el tudunk ismerni és meg tudunk dicsérni. Ne mulasszunk el egyetlen alkalmat sem, mikor párunkat dicsérhetjük. Számára a dicséretünk, nyilvános elismerésünk, szeretetünk kifejeződése lesz.

Az elismerő szavak arra ösztönöznek minket, hogy viszonzásul mi is dicsérjünk, és  motiváltakká válunk, hogy a minket dicsérő kedvében járjunk és viszonozzuk a dicséretet. Az elismerő szavak célja nem lehet társunk manipulálása. Nem használhatjuk őket arra, hogy hízelgéssel keresztülvigyük akaratunkat. Elismerő szavainkkal szeretetünket akarjuk kifejezni. A szeretet cselekvő törődést jelent, nem pedig manipulálást. Elismerő, dicsérő szavakkal helyre állíthatjuk, növelhetjük  párunk csökkent önbizalmát, feltölthetjük szeretettankját, emelhetjük szeretetszintjét.     Bátorító szavainkkal  ösztönözhetjük párunkat, hogy benne rejlő képességeit felszínre hozza, lehetőségeit kihasználja, tehetségét kamatoztassa, terveit, vágyait megvalósítsa.  Sokszor csak bátorításra van szükség ahhoz, hogy megtegye valaki az első lépést céljai megvalósítása felé. Éreztessük párunkkal, hogy bízunk képességeiben, ez hozzásegítheti, hogy ő is bízzon magában. Bátorító szavaink empátiánkat, törődésünket, szeretetünket közvetítik  társunk számára. Biztató szavaink azt üzenik, hogy hiszünk benne és képességeiben.       Fontos, hogy szavainkat megfelelő hangnemben  mondjuk. Szeretetet csak szelíd és kedves szavakkal lehet közvetíteni. Házastársunk nem szavaink jelentése, hanem hangsúlya  alapján értelmezi a hallottakat. Szelíd és kedves szavak kellenek ahhoz is, hogy kapcsolatunk meghitté váljon és kialakulhasson olyan bizalmi légkör, melyben társunk megnyílik felénk és beavat gondolataiba, érzelmeibe, felfedi vágyait, terveit, ismerteti céljait. Elismerő, dicsérő, szelíd szavaink megteremtik a harmonikus párkapcsolat alapjait.

 

Második szeretetnyelv

Minőségi idő

 Akkor beszélhetünk minőségi időről, ha az együtt eltöltött idő alatt párunk megkapja teljes, osztatlan figyelmünket. Nem a távirányítót nyomkodjuk, nem a telefonunkkal babrálunk, hanem egymás szemébe nézve beszélgetünk. Csak egymásra figyelünk értő figyelemmel. Érdeklődve hallgatjuk és érdemben reagálunk a hallottakra. Zavartalan légkörben zajló, bensőséges beszélgetés során  megoszthatjuk egymással gondolatainkat, tapasztalatainkat, érzelmeinket. Beavathatjuk egymást teveinkbe, őszintén elmondhatjuk vágyainkat. Bizalmas párbeszéd erősíti kapcsolatunkat, elmélyíti érzelmeinket. Párunk –ha a minőségi idő szeretetnyelvét beszéli- a ráfordított időből fogja érezni szeretetünket, szeretetszintje így fog emelkedni. Fontos a kölcsönösség –ő is mesél én is mesélek-, de elsősorban az ő meghallgatása, a felé irányuló érdeklődés és figyelem a lényeg. Amíg beszél, ne szóljunk közbe, ne vágjunk a szavába.  Időközönként tegyünk fel tisztázó kérdéseket. Ezáltal mi jobban megértjük érzéseit, ő pedig érzi, hogy figyelünk rá, teljes és osztatlan figyelemmel.  Minőségi idő az is, ha együtt csinálunk valamit –főzünk, kertészkedünk, sétálunk-, vagy, ha közösen veszünk részt valamiben, mely társunknak örömet okoz. Lehet, minket kevésbé érdekel egy program, de ha szeretjük párunkat, legyünk kíváncsiak arra, hogy az ő érdeklődését mi keltette fel, mi okoz neki örömet benne.  Érdeklődésünkkel fokozzuk örömét, töltögetjük „szeretettankját”. Teremtsünk alkalmat az együttlétre, alakítsunk ki közös elfoglaltságokat, szervezzünk közös programokat, szenteljünk több időt társunkra, ha a minőségi idő az ő szeretetnyelve. Közös tevékenység bármi lehet, a hangsúly  az együttléten, a közösen megélt élményeken van. Párunknak azt az üzenetet közvetíti az együtt töltött idő, hogy szeretjük, törődünk vele, fontos nekünk.  Csak akkor tudja  érzi szeretetünket, ha megtapasztalja az együttlét élményét.

 

Harmadik szeretetnyelv

Ajándékozás

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélő személyeknek kézzel fogható bizonyíték kell arra, hogy szeretve vannak. Az ajándék számunkra a szeretetet jelképezi, hiszen az ajándék a szeretet látható szimbóluma. Kezükbe vehetik, megérinthetik, nézegethetik, és ez arra fogja őket emlékeztetni, hogy párjuk szereti őket. A legapróbb ajándék is azt fejezi ki, hogy: „szeret, gondol rám, fontos vagyok neki, örömet akar szerezni nekem”. Az ajándéknak érzelmi töltése van.  Nem az ajándék ára fontos, a gesztus számít, a figyelmesség. /akinél nem így van, az másról szól, nem a szeretetnyelvről/ Kedvesünk érzelmi szükségleteit, igényeit tudjuk kielégíteni kisebb-nagyobb ajándékokkal, ha az ajándékozás a szeretetnyelve. Ilyen módon tudja felismerni és befogadni szeretetünket.  Az ajándék a szeretetet, törődést, figyelmet testesíti meg számára.  Ne csak ünnepnapokon lepjük meg apró ajándékokkal, hanem a legváratlanabb időpontokban, havonta akár többször is. Ez arra fogja ösztönözni, hogy ő is kimutassa szeretetét felénk. Párkapcsolatunkban minőségi változást hoz, ha megtanuljuk ezt a szeretetnyelvet beszélni.

 

Negyedik szeretetnyelv

Szívességek

Sokan akkor érzik párjuk szeretetét, ha azt tapasztalják, hogy társuk szolgálatkész, kész szívességeket tenni. Besegít a házimunkában, a kertészkedésben, vagy éppen abban a tevékenységben  amit  csinálunk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy:  „szeret, fontos vagyok neki, törődik velem, hiszen részt vállal a feladataimból, könnyít a terheimen”.  A szívességek szeretetnyelvét beszélő emberek érzelmi szükségleteit, szeretetigényét cselekedeteinkkel tudjuk kielégíteni. Számukra akkor értelmezhető és befogadható, hogy szeretjük őket, ha megteszünk helyettük, értük, miattuk, nekik valamit. Ekkor érzik törődésünket, gondoskodásunkat, szeretetünket. Szívességekkel tudjuk szeretetszintjüket emelni, szeretettankjukat tölteni.

A szívességek szeretetnyelvét beszélő emberek gyakran beleesnek abba a hibába, hogy elvárják, vagy megkövetelik a szívességeket. A szívességeket nem lehet kikényszeríteni. Hajlandóság szükséges a másik fél részéről, hogy a szívességet megtegye. Minél inkább követeljük, annál nagyobb ellenállásba ütközünk. Kényszer hatására a maradék segíteni akarásunk is köddé válik. A szívesség önkéntes, választás kérdése. Nem kikövetelhető. Ha kényszer hatására teszünk meg valamit, annak nincs köze a szeretethez. Akkor tudjuk elérni és szeretetből megkapni a szívességeket, ha követelés helyett kéréssel fordulunk párunk felé. Fogalmazzuk meg kedves hangnemben kívánságunkat, hagyjuk meg párunknak a döntés szabadságát, hogy eldöntse megteszi-e nekünk a kért szívességet.

 

Ötödik szeretetnyelv

Érintés

Ahhoz, hogy az érintés szeretetnyelvét beszélő személy érzelmi szükségletei ki legyenek elégítve, fontos, társa szeretetteljes, gyengéd fizikai érintése. Ölelés, simogatás, puszi, szexuális együttlét, az érintés szeretetnyelvéhez tartozó gesztusok. Ezek hiányában párunk képtelen érezni szeretetünket. A fizikai érintés a szavaknál jobban kifejezi számára szeretetünket, törődésünket, együttérzésünket. Figyeljük meg, hogy mely érintéseket szereti,  igényli és melyek azok, amik zavarják, irritálják.  Ne azon a módon érintsük meg, ami nekünk jó, vagy ami nekünk kívánatos. Néha elég egy futó érintés, egy puszi, egy gyors ölelés, de vannak helyzetek, mikor teljes figyelmünket igénylő érintésre van szüksége. Az érintésre különösen érzékeny emberek esetében a durva érintések az érzelmek megszűnéséhez vezetnek. Egy pofon a kapcsolat végét jelentheti. Társunk irántunk érzett szeretetét növeljük, bizalmát erősítjük, elégedettségi szintjét fokozzuk, ha séta közben megfogjuk a kezét, napközben is megöleljük, megpusziljuk, megcirógatjuk. Érintésünk számára beszédesebb minden szónál, minden vallomásnál.

Váradi Éva

/Gary Chapman nyomán/ Tel.: 0620 446 0288
e-mail: varadieva@eletleckek.hu

Napi idézet
„A sikeres ember rendelkezik azzal a szokással, hogy megteszi azokat a dolgokat, amelyeket a sikertelen emberek nem szívesen csinálnak”.
Spirituális tanácsadó és lélekmentor képzés

 

Spirituális tanácsadó és lélekmentor képzés

<...


Cigánykártya tanfolyam

 

 

CIGÁNYKÁRTYA TANFOLYAM!

Ingyenes mini tanfolyam
Választott képzés:
Keresztnév
E-mail cím:
Telefonszám:
Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.
Hírlevél


Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.
Hírek Munkalehetőség Kapcsolat Játékszabályzat AdatvédelemHírlevél leíratkozás Vissza az oldal tetejére